Home 9 Riool problemen 9 Zelf toilet ontstoppen

Zelf het toilet ontstoppen 

Er is niets zo vervelend als een verstopt toilet, want het komt nooit gelegen. Wij komen het graag voor u oplossen, maar soms kunt u zelf een kleine verstopping verhelpen. Hoe u dat doet vertellen wij u hieronder, net als een paar dingen die u beter niet zelf kan doen.

Riool verstopt? Rio Zwolle ruimt het op!

toilet ontstoppen

Enkele tips om een verstopping te verhelpen:

1. Plumper

De meest bekende ontstopper; de plumper. Een soort eerste hulp bij verstoppingen. Of u nu kiest voor de goedkope of de luxere variant, de werking blijft hetzelfde.

  • Voordat u begint, zorg dat er een laagje water staat in het toilet.
  • Zet de plopper over de afvoer en druk een aantal keer stevig op en neer.
  • Let op dat u bij het omhoog trekken niet te hoog gaat, maar zorg dat de plopper contact blijft houden met de bodem. Het kan zijn dat u dit een paar keer moet herhalen om het los te krijgen.

2. Trekveer

Sommige mensen hebben een ontstoppingsveer in huis. Dit kan een uitkomst bieden, mits je zelf ervaring hebt met een trekveer. Heb je geen ervaring? Probeer het dan niet zelf. Je kunt namelijk leidingen beschadigen of de pot bekrassen. In het ergste geval kom je zelfs vast te zitten met de veer in de riolering. Allemaal dingen waar je niet op zit te wachten.

Vochtige doekjes

Op verpakkingen van natte doekjes staat soms aangegeven dat ze door het toilet gespoeld kunnen worden. Maar doordat u uw riool gebruikt, wordt deze vanzelf ruw aan de binnenkant. Dit gebeurd bijvoorbeeld door urinesteen (urine) en kalk (hard water). De doekjes kunnen aan het ruwe riool blijven hangen waardoor een ophoping ontstaat. Daarnaast lossen deze doekjes nooit op, ondanks sommige verpakkingen zeggen van wel.

Wat kan je beter niet doen?

1- Zelf met ontstoppingsmiddel aan de slag gaan is zonde van uw geld en tijd. Dit werkt namelijk niet.

 2- Net als ontstoppingsmiddel kan u korrelontstopper ook beter in het schap laten liggen. Want de korrels worden namelijk zo hard al beton bij een ophoping. U bent dan nog verder van de oplossing verwijderd.

 3- Kattenbakgrind loost u beter niet in het toilet. Wat er dan gebeurd is dat het ophoopt en uitzet. Hierdoor ontstaat juist een nog grotere verstopping.

 4- Eigenlijk geldt voor bodembedekking uit de vogelkooi hetzelfde als de kattenbakkorrels. Gooi deze dan ook in de vuilniszak of bak.

Lees verder:

Vochtige doekjes

Vochtige doekjes. Mogen ze in het toilet gegooid worden of niet? Op veel verpakkingen van vochtige doekjes staat dat het kan. Wij...

Hoe gaat u om met uw riolering?

Hoe gaat u om met uw riolering? Een verstopping is altijd vervelend en komt nooit gelegen. Hieronder enkele tips om een...

Andere boosdoeners:

Schoonmaakdoekjes

Komen deze doekjes via het toilet in het riool? Dan veroorzaakt dit verstoppingen. De doekjes zijn er in alle soorten en maten: vochtig, droog, groot, klein, voor de vloer of voor de ramen, tegen stof of voor goede hygiëne. Gooi gebruikte schoonmaakdoekjes altijd in de afvalbak.

Vet

Ook vet uit de frituurpan of vette etensresten veroorzaken verstoppingen. Het vet stolt en hoopt op waardoor het afvalwater niet verder kan. Dit betekent veel stank, ongemak en kans op ongedierte. Spoel vet daarom niet weg, maar gooi het in de speciale afvalbak.

Chemisch afval

Moterolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) zijn slecht voor de riolering en de afvalwaterzuivering. Bovendien zorgen bepaalde chemische stoffen in het riool voor explosiegevaar. Dit zorgt voor levensgevaarlijk situaties.

Meer boosdoeners

Andere materialen die voor een verstopping zorgen en dus niet in het riool thuishoren zijn: condooms, maandverband, tampons, verpakkingsmaterialen, kattenbakgrit, kaarsvet en bedekking van de vogelkooi.

Riool verstopt? Rio Zwolle ruimt het op!

Contactformulier

Riool verstopt? Rio Zwolle lost het op!